Hoofdstukken
Terug naar overzicht

‘School stichten is speurtocht voor gevorderden’

De oprichters van vier nieuwe scholen kwamen op 27 maart bijeen op uitnodiging van VBS. Het vinden van geschikte huisvesting is voor enkele initiatieven nog een zoektocht, het werven van personeel verloopt juist vrij soepel.

Zeven initiatiefnemers voor nieuwe scholen kwamen op 27 maart naar Den Haag om elkaar te ontmoeten, ervaringen en tips uit te wisselen en vragen te stellen aan VBS-medewerkers. De vier aanwezige scholen, die beogen in augustus 2019 te starten, waren De Schoolwerkplaats in Santpoort-Noord, De Maashorstschool in Uden, De Omniumschool in Zeewolde en de Seva World School in Den Haag.

Hoe ervaren ze het stichten van een school, was de eerste vraag. ‘Een groot avontuur’, zei de een. ‘Een school stichten is een speurtocht voor gevorderden’, vond de ander. Edward Moolenburgh, directeur van VBS, hield vervolgens een korte inleiding over governance, de verhouding tussen bestuur en intern toezicht. Hij benadrukte het belang van de implementatie van een Code Goed Bestuur en van een managementstatuut.

Geen lerarentekort voor nieuwe scholen
Aansluitend kwamen er een aantal praktische zaken voorbij; financiën, verzekeringen en het vinden van personeel. Ondanks het lerarentekort hebben nieuwe scholen geen moeite om leerkrachten te vinden, zo bleek opnieuw. Bij de Schoolwerkplaats meldden geïnteresseerde leerkrachten zich spontaan zelf, zonder dat er nog een vacature is. Daarnaast zijn enkele van de schoolstichters nog druk doende om passende huisvesting te vinden en houden ze open dagen om leerlingen te werven.
(28-03-2019)

Gerelateerd